Home made - domáce pečivo

Chovateľská stanica rodézskych ridgebackov

Backuvod.htmluvod.htmlshapeimage_2_link_0
                                         



Makovky - “loupáky”- sladké rožky, posypané makom

na 16 makoviek:

575 g hladkej múky
58 g droždia
( pri kváskovej verzii vopred kvas z 1/3 múky,
mlieka a 1PL kvásku)

92 g cukru
288 ml mlieka

58 g tuku (ja dávam maslo a masť napoly)

2 vajíčka

7 g soli, mak
Kysnuté cesto si pripravíme klasicky - najskôr necháme vzísť droždie s trochou múky, cukrom a mliekom, potom postupne vmiešame ostatnú múku, vajíčka (pol vajíčka si necháme na potretie), zmäknutý tuk a soľ. Necháme kysnúť asi hodinu, potom z 2 bochánkov urobíme kruhy, ktoré rozdelíme každý na 8 trojuholníkov a stočíme.
Znova necháme kysnúť 1/2 - 1 hodinu, potrieme vajíčkom, posypeme makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 17 minút (ku koncu horkovzduch, ak máte)




Žemle “Housky”

Na 12 žemlí:


500 g hladkej múky

pol kocky (20 g) čerstvého droždia

1 lyžička cukru

200 ml mlieka + 2–3 lžíce naviac

3 vrchovaté lyžice bieleho jogurtu

3 lyžice zmäknutej masti,

1 lyžička soli

1 bielko

hrubá sol alebo mak na posypanie




Kaiserky kváskovo - kvasnicové

Na 12 kusov:


kvások: 100 g ražnej múky + 100 ml vody

250 g pšeničnej hladkej múky

125 g polohrubej múky

50 g celozrnej múky ovsenej, alebo podľa nálady...

štvrť kocky -5 g čerstvého droždia

1 lyžička cukru (medu)

300 ml mileka

25 g masla (rozpustiť)

1 - 2 lyžičky soli

Kvások rozkvasiť 6 - 9 hodín, pridať ostatné suroviny, vymiešať cesto, nechať kysnúť 2 - 3 hodiny, poprakladať, rozdeliť na 12 ks, vytvarovať guľky a narezať príborovým nožom, alebo tvorítkom, nechať dokysnúť na plechu, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, ľanovým semienkom, soľou

Piecť vo vyhriatej rúre (220 stupňov) 20 minút



Klasické rohlíky ala 80's - čerstvé (lisované) droždie - 24 ks

Tento recept pre mňa predstavuje najväčšie priblíženie sa ku klasickému rohlíku, tak ako si ho pamätám z môjho detstva v 80-90tych rokoch. Vďaka celej skupine PečemPecen za cenné rady, hlavne Mirkovi Mitrusovi ale aj ostatným. ;-)

Ingrediencie:

500 ml vlažnej vody
42g čerstvého droždia
1 PL cukru
1000g hladkej múky (ja používam T650)
60 g masti (môžete použiť aj olej alebo maslo, ale masť sa mi osvedčila najviac)
4 čl  soli

Postup:

Do miesiča nalejem vodu, pridám rozdrobené droždie a cukor. Chvíľku miešam, kým sa droždie rozpustí. Postupne pomaly prisypávam múku, po chvíľi masť a soľ. Miesim aspoň 10-15 minút. Cesto vyberiem do misy (dózy) a nechám kysnúť 1 hodinu. Po vykysnutí rozdelím na 4 časti, každú rozvaľkám na kruh, ktorý rozdelím na 6 trojuholníkov. Nechám ich 10 minút postáť. Valčekom rovaľkám rohy, postriekam vodou z rozprašovača a zrolujem pohybom zdola nahor. Rožky uložím na pečiaciu podložku dostatočne od seba. Postriekam všetky vodou z rozprašovača, prikryjem potravinovou fóliou a nechám ešte kysnúť 30 - 45 min. Pri kysnutí pod fóliou by sa mali rohlíky  zväčšiť aspoň o tretinu. Vyhrejem trúbu na 220°C

Pečenie:

Tesne pred vložením na rozpálený plech odstránim fóliu, opäť postriekam vodou, presuniem rohlíky na plech aj s podložkou (papierom), vložím do rúry a nalejem do spodného plechu 1-2 dcl vody.

Pečiem až do tmavoružovej farby.

Každá rúra pečie inak. Ja pečiem cca 18 minút.