Home made - domáca šunka

Chovateľská stanica rodézskych ridgebackov

Backpecivo.htmlpecivo.htmlshapeimage_2_link_0
                                         


Jeden kilogram mäsa nakrájame na kúsky o veľkosti asi 3x3 cm, asi 10 % mäsa pomelieme, alebo rozsekáme na menšie kúsky. V 1 - 2 dcl vody rozpustíme 25 g soli, 1 lyžičku práškového cukru a zalijeme mäso. Ak chcete, aby mala šunka ružovejšiu farbu, môžete časť soli nahradiť Rýchlosoľou, ale nieje to nutné a bez nej bude šunka naozaj zaručene bez Éčok ;)

Zmes v mise miešame tak dlho, kým mäso nezačne vylučovať bielkovinu, ktorá mäso pekne spojí (môžete použiť aj robot, alebo dokonca pekáreň.  Zmes necháme v chladničke 24 - 48 hodín a počas tohto času zmes občas premiešajte. 


Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáčok a do neho natlačíme mäsovú zmes. Vytlačíme vzduch a šunkovar zatvoríme spružinou.  Šunkovar vložíme do vyššieho hrnca s vodou (voda by mala dosahovať aspoň do 3/4 šunkovaru. Varíme pomaličky pri teplote asi 75 stupňov 1,5 - 2 hodiny. Po uvarení necháme vychladiť a až potom krájame ne tenko.


Neobsahuje žiadne konzervanty, preto ak ju rýchlo nezjete, odporúčam dať časť do mrazničky.


Zatiaľ sme s úspechom vyskúšali šunku z bravčového stehna, pliecka, kuracích pŕs a z morčacieho horného stehna.