Naši psi: Cathy
Predstavte si,
čo si
o nás
musia myslieť!
Prídeme
zo samoobsluhy
s hŕbou vecí
- kurčatá,
bravčové,
pol kravy.
Určite
nás majú
za najväčšieho
lovca
na svete!
John Steinbeck
Naši psi: Cathy
Predstavte si,
čo si
o nás
musia myslieť!
Prídeme
zo samoobsluhy
s hŕbou vecí
- kurčatá,
bravčové,
pol kravy.
Určite
nás majú
za najväčšieho
lovca
na svete!
John Steinbeck
Diéty
Zásady kŕmenia psa so zníženou funkciou obliček
U pacientov so zlyhaním obličiek je typické nechutenstvo a preto je práve toto ochorenie najčastejším dôvodom, kedy majiteľ odmietne komerčne pripravenú diétu (granuly, konzervy) a rozhodne sa pre varenú alebo surovú stravu. Barfovanie u psa so zlyhaním obličiek je samozrejme možné, ale je nutné dodržať základne zásady. Napriak tomu, že klasický BARF sa vyhýba prílohám a tým skôr obilninovým prílohám, pri barfovaniu s takto chorým pacientom sa bez týchto príloh takmer nezaobídeme.
Nezabúdajme na to, že sa jedná o vážne chorého pacienta a preto je nutné riešiť liečbu súčasne aj s ošetrujúcim veterinárnym lekárom. Terapia väčšinou spočíva v zaistení dostatočnej hydratácie organizmu a ak pes sám dostatočne nepije, je na mieste infúzna terapia. Súčasťou liečby sú prípravky, ktoré vyväzujú fosfor a odvádzajú ho z tela – najčastejšie sa používa prípravok Rubenal alebo Ipakitine. Vzhľadom na to, že filtračná schopnosť obličiek je narušená, dochádza ku strate dôležitých vitamínov a tieto musíme dodávať (lososový olej ako zdroj nenasýtených mastných kyselín je vhodnejší než rastlinné oleje, pangamín pre doplnenie vitamínov Skupiny B, vitamín C – či už prírodne alebo v tabletách, rozhodne tiež nebude na škodu multivitamínový prípravok pre psov).
Základnou a najdôležitejšou zásadou je podávanie nižšieho množstva veľmi kvalitných bielkovín!
Kvalita bielkovín je daná predovšetkým zložením aminokyselín, čo sú stavebné jednotky bielkovín. Snažíme sa dodať esenciálne (teda také, ktoré si pes nevie sám „vyrobiť“) aminokyseliny a zároveň nezaťažovať obličky zbytočným metabolizovaním nadbytku bielkovín alebo nevyužiteľných aminokyselín.
Toho docielime tak, že 1/3 kŕmnej dávky tvorí mäso, vajcia a mliečne výrobky a zvyšné 2/3 sú tvorené prílohami.
Vajíčka majú výborné zloženie bielkovín a preto sú pre obličkovú diétu viac než vhodné – je možné nimi úplne nahradiť mäso v kŕmnej dávke aj 2 dny v týždni.
Čo se týka tukov, ty nie sú v obličkovej diéte obmedzené a pre doplnenie energie je možné občas pridať prírodnú nesolenú masť alebo loj. Napriek tomu, že je hovädzie a bravčvé mäso z hľadiska obsahu fosforu menej vhodné, hovädzí a bravčový tuk môžeme v menšom množstve používať na doplnenie energie.
Z mäsa je vhodné predovšetkým mäso morčacie, kuracie, jahňacie, králičie, ryba a menej hovädzie a bravčové.
Vnútornosti obsahujú veľa fosforu, takže ich podávanie je nutné obmedziť na minimum. Z vnútorností je možné podávať pravidelne zelené držky a občas se môže dať aj vemäno alebo pľúca.
Množstvo kostí je pri diéte mierne znížené, ale množstvo vápnika sa dá doplniť podávaním rozdrvených vaječných škrupín.
Vhodné sú aj mliečne výrobky ako napr. kyslé mlieko, jogurt, tvaroh alebo nie veľmi slaný syr.
Medzi vhodné ovocie patria jablká, hrušky, kiwi a banány. Zelenina sa odporúča hlavne koreňová (červená repa, mrkva, petržlen), ale aj listová zelenina, uhorky, brokolica alebo paradajky bez jadierok. Ako príloha sa najčastejšie používa rozvarená ryža, varené zemiaky, cestoviny a menej pečivo a piškóty. Často používané ovsené vločky je nutné vynechať úplne, pretože obsahujú veľa fosforu. Všetky potraviny sa varia vo vode bez soli! Ak je pes skôr chudší, môže se k mliečnym výrobkom pridať lyžiča medu alebo Glukopuru.
Krmivo je lepšie rozdeliť na dve dávky za deň, aby sa znížila záťaž organizmu pri trávení. Obvykle sa kŕmi 3% hmotnosti psa na deň.
Záverom treba podotknúť, že u obličkovej diéty je kŕmenie prirodzenou stravou viac ako vhodné práve preto, že toto krmivo je pre psov veľmi chutné a radi ho prijímajú, môžeme ho psovi prispôsobiť na mieru, ale na druhú stranu sa musíme zmieriť aj s kŕmením obilninových príloh.
Preložené a upravené podľa: MVDr. Markéta Rázgová (http://www.barfclub.eu)